שידור חי מהוועדה המסדרת של הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
התפטרות אדלשטיין - עדכונים אחרונים:
- יו"ר הכנסת הודיע ליועמ"ש הכנסת כי לא יעלה לדיון את נושא בחירת היו"ר
- היועמ"ש: על אדלשטיין לקיים את הצו ככתבו וכלשונו
- אדלשטיין לבג"ץ: צו מצפוני אינו מאפשר לי לקיים את פסק הדין
יו"ר הכנסת המתפטר יולי אדלשטיין הסביר היום (רביעי) בתשובתו לבג"ץ כי צו מצפונו אינו מאפשר לו לקיים את פסק הדין המחייב אותו להעלות את נושא בחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23 על סדר יומה של מליאת הכנסת. זאת, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הצהיר כי על אדלשטיין לקיים את פסק הדין "ככתבו וכלשונו".
אדלשטיין הודיע מוקדם יותר על התפטרותו, יומיים לאחר שבג"ץ כפה עליו את בחירת יו"ר כנסת חדש, לאור דרישת 61 חברי כנסת. הוא אף הודיע ליועץ המשפטי לכנסת איל ינון כי אין בכוונתו להעלות את נושא בחירת יו"ר קבוע לכנסת - בניגוד להחלטת בג"ץ.
בעקבות זאת, נגד התנהלותו של אדלשטיין הוגשו עתירות לבג"ץ. ינון השיב אליהן כי "על פי תקנון הכנסת התפטרות יו"ר הכנסת נכנסת לתוקפה בתום 48 שעות. בהתאם לכך, אין בהתפטרותו בעת הזו כדי להשליך על החובה לקיים את צו בית המשפט".
בתשובה שמסר לעתירות כתב ינון כי הוא סבור שבנסיבות הנוכחיות, "בהתאם למצב המשפטי הקיים", אדלשטיין הוא בעל הסמכות היחיד לכנס את מליאת הכנסת ולכלול את ההצבעה על בחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23 בסדר היום. "אשר על כן, בנסיבות שנוצרו, כל עוד יו"ר הכנסת המכהן לא יורה על כינוסה של מליאת הכנסת היום, הרי שללא מתן הוראות מיוחדות מבית המשפט הנכבד, לא ניתן יהיה לכנס את המליאה היום לשם בחירת יו"ר קבוע לכנסת", מסר. בכך, ינון למעשה רמז שבג"ץ יכול ומוסמך לתת צו שיאפשר לכנסת לדון בבחירות היו"ר למרות התנגדותו של אדלשטיין.
בנוסף אליו, היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט אמר כי על אדלשטיין "לקיים, ככתבו וכלשונו, את הצו המוחלט המופנה כלפיו". עוד הוסיף היועץ כי מכיוון שהתפטרותו של אדלשטיין תיכנס לתוקף רק לאחר 48 שעות, "הודעתו מהיום על התפטרותו מתפקידו איננה מאפשרת את הימנעותו מקיום פסק הדין".
לקריאה נוספת בנושא
בתגובה לדברים, אמר אדלשטיין לבית המשפט: "אני מצר על כך שבית המשפט החליט את אשר החליט ובחר באופן תקדימי להתערב בעבודתה של הכנסת ובשיקול דעתי, אך צו מצפוני לא מאפשר לי לקיים את פסק דינו".
לדבריו, מסיבה זו הוא הודיע על התפטרותו, שתיכנס לתוקף בתוך 48 שעות, "ולאחר מכן יוכל מי שיתמנה לקבל כל החלטה שימצא לנכון לקבל בהתאם לשיקול דעתו". הוא הוסיף כי הוא "מקווה שבית המשפט הנכבד יכבד לכל הפחות את שיקול דעתי הפעם לגבי עצמי ולגבי החלטתי זו. איני מעוניין לבזות את בית המשפט הנכבד, אך לנוכח פסק דינו אני חש שנקלעתי למצב בלתי אפשרי ולכן הודעתי על התפטרותי".
עוד אמר אדלשטיין בתשובתו לבג"ץ כי הוא "חולק על עמדתו של בית המשפט הנכבד בקבעו כי פסק דינו מקנה עצמאות לכנסת. אני סבור שמשמעותו של פסק הדין היא פגיעה אנושה בכנסת כרשות עצמאית... לאורך כל הדרך אמרתי שאביא את הנושא לסדר היום, אך נקיבת תאריך על ידי בית המשפט גוזר גזר דין על האפשרות לקבלת החלטות במישור הפוליטי".
אדלשטיין הסביר כי הוא מאמין ש"פסק הדין עלול להוביל, שלא מדעת, למשבר חוקתי, שלא נראה כמותו מאז קום המדינה" וש"בית המשפט הנכבד נגרר שלא בטובתו לתוך משא ומתן פוליטי שעוד נמצא בראשיתו ושהוא אינו צד לו ואינו מצוי בנבכיו".
הוא הזהיר כי החלטת בית המשפט עלולה להביא להמשך השיתוק הפוליטי שקיים במדינה, ואף האשים אותו כי "לא הספיק לעיין לעומקה של תגובתי בטרם הוציא את פסק דינו". לדבריו, "אני חולק על עמדתו של בית המשפט הנכבד בקבעו כי פסק דינו מקנה עצמאות לכנסת. אני סבור שמשמעותו של פסק הדין היא פגיעה אנושה בכנסת כרשות עצמאית. פסק הדין כופה עליי מועד סמוך לכינון הכנסת שלא ברור כלל ועיקר כיצד מועד זה נבחר ומדוע דווקא מועד זה ולא אחר".
זמן קצר לאחר קבלת תשובתו של יו"ר הכנסת, בג"ץ הורה ליועמ"ש הכנסת, להגיב בתוך חצי שעה למתווה שהציעה "העמותה לדמוקרטיה מתקדמת", אחת העותרות נגד אדלשטיין. על פי המתווה שהציעה העמותה, בהתאם לסעיפים 52 ו-53 לתקנון הכנסת, ועדת הכנסת מוסמכת במקרים מסוימים לקבוע דיון על סדר היום גם ללא אישור היו"ר. מכיוון שהוועדה המסדרת נמצאת כרגע בנעליה של ועדת הכנסת, היא יכולה לכאורה לפי המתווה הזה לקבוע דיון על החלפתו של אדלשטיין.
יו"ר הוועדה המסדרת בפתח הדיון: "פגיעה קשה בדמוקרטיה"
הדברים מגיעים במקביל לישיבת הוועדה המסדרת של הכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), אמר בפתח הדיון על החלטת אדלשטיין כי "זה בלתי נסבל, לא ייאמן. פגיעה קשה מאוד בדמוקרטיה הישראלית, אבל אנחנו נמצאים בסיטואציה הזו".
בדיון בוועדה, סקר יועמ"ש הכנסת את השתלשלות האירועים והסביר כי עם השבעת הכנסת ה-23 ביום שני, התקבלה בקשה של יותר מ-61 חברי כנסת לבחירת יו"ר חדש. אדלשטיין "עשה שימוש בשיקול דעתו" והחליט שהוא לא מעלה את הבקשה לסדר היום. לדברי ינון, "ההחלטה הזו היא חריגה כי כשרוב חברי הכנסת מבקשים בקשה, ואין בה שום בעיה, אז הוא מעלה את הבקשה. הסיבה שבגללה הוא החליט לא לעלות את הבקשה לסדר היום היא העמדה שלו לפיה העלאת הנושא באותה עת תפגע אנושות במאמצים שהתקיימו להקמת ממשלת אחדות בצל משבר הקורונה".
ינון הסביר כי להתפטרותו של אדלשטיין אין השלכה מעשית וכי החובה המשפטית חלה עליו גם בשעה זו. "לעובדה שהוא התפטר יש משמעות ציבורית אבל הוא חייב לממש את הצו", אמר. הוא הציע "לאפשר לבית המשפט לומר את דברו בזמן הקרוב האם הוא עומד על כך שההצבעה תתקיים היום, או שהוא מקבל על עצמו את מה שאירע היום, שזה דבר חסר חסר תקדים. לקיים היום הליך בחירת יו"ר כנסת ללא חסות של בית המשפט זה לא אפשרי. אנחנו לא יכולים לעקוף את האירוע הזה". לדבריו, המועד הקרוב ביותר שבו אפשר להביא בחירת יו"ר חדש לכנסת להצבעה ללא התערבות בג"ץ הוא יום ראשון.
בכחול לבן תקפו: "אף אחד אינו מעל החוק"
עם כניסת ההתפטרות של אדלשטיין לתוקף ביום שישי ועד לבחירת יו"ר חדש, יכהן בתפקיד יו"ר העבודה-מרצ ח"כ עמיר פרץ. בנאומו במליאה מוקדם יותר היום, תקף אדלשטיין את בג"ץ וטען כי "ההחלטה חותרת תחת יסודותיה של דמוקרטיה". עוד הוסיף כי "אני קובע שהחלטת בג"ץ היא החלטה שגויה וחמורה המביאה לידי ביטוי ליקוי מאורות מסוכן. ולכן, למען מדינת ישראל ובכדי לחדש את הרוח הממלכתית בישראל, אני מתפטר בזאת מתפקידי כיו"ר הכנסת".
בכחול לבן פועלים לקידומו של ח"כ מאיר כהן לתפקיד. המפלגה עתרה לבג"ץ נגד אדלשטיין, בדרישה להעלות עוד היום במליאה את החלפתו בהתאם להחלטת בית המשפט. "סירובו של אדלשטיין לכנס את המליאה על מנת לדון בבחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23, עולה כדי ביזיון בית משפט. התפטרותו של המשיב מתפקידו אינה פוטרת אותו מהצורך למלא אחר פסק הדין שיצא מלפני בית משפט נכבד זה", נכתב בעתירה. אם בחירת יו"ר חדש תדחה ליום שני, הרי שחלון הזמנים של כחול לבן לקדם חוקים נגד כהונת ראש הממשלה בנימין נתניהו הולך ומצטמצם יותר.
בצמרת כחול לבן תקפו את אדלשטיין. "כנסת ישראל שייכת לאזרחי ישראל ונבחרי הציבור בה ימלאו אחר חוקי מדינת ישראל והחלטות בית המשפט. אף אחד אינו מעל החוק", אמר יו"ר כחול לבן בני גנץ.
"יו"ר כנסת שמפר צו של בית המשפט העליון זו אנרכיה", תקף ח"כ יאיר לפיד. "נתניהו שלח את יולי לשרוף את הדמוקרטיה? איפה חברי הכנסת ההגונים של המחנה הלאומי? אנחנו נגן על הדמוקרטיה בכל דרך".
עמותת "חוזה חדש", שהייתה בין העותרים נגד התנהלותו של אדלשטיין, הגישה לבג"ץ בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט. העמותה מבקשת מהשופטים להוציא צווים שיאכפו את קיום פסק הדין המקורי בעתירה - אשר קבע כי על אדלשטיין להעלות עד היום במליאה את החלפתו.
גם התנועה לאיכות השלטון מסרה כי בכוונתה לפנות שוב לבג"ץ בנושא. "התפטרותו של יו"ר הכנסת משתקת למעשה את עבודת הכנסת ומעמידה את הדמוקרטיה בסכנה הגדולה ביותר שלה מאז כינונה. מתחת לאף שלנו ובחסות הקורונה מתבצעת הפיכה שלטונית. אני קורא לעם ישראל - תתעוררו הדמוקרטיה שלכם בסכנה", אמר יו"ר התנועה לאיכות השלטון, אליעד שרגא.
(עדכון ראשון: 12:53)
2020-03-25 15:18:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiJWh0dHBzOi8vbmV3cy53YWxsYS5jby5pbC9pdGVtLzMzNDg3MzHSAQA?oc=5
קרא עוד >>>>
Bagikan Berita Ini
0 Response to "אדלשטיין לבג"ץ: צו מצפוני לא מאפשר לי לקיים את פסק הדין - וואלה!"
Post a Comment